Akustični inženiring Decibel

Strokovno svetovanje, optimalna rešitev, profesionalna izvedba.

Domov  »  Aktualno  »  Strokovne vsebine

Raziskava: Hrup v telovadnicah kot ergonomski delovni pogoj za učitelje in učence

Objavljeno: 11. Oct 2012

Na mednarodnem kongresu Euronoise 2012 je bila predstavljena nemška raziskava    »Hrup kot ergonomski delovni pogoj za čitelje in učence«. Predstavljamo povzetke ugotovitev.

Hrup v mnogih telovadnicah med  športno aktivnostjo  v povprečju znaša med 80 in 90 dB, kar je mogoče primerjati s hrupom na počivališču 10 m od avtoceste. Delavci industriji v  takih razmerah že uporabljajo zaščito za sluh. Kaj pa učenci in posebno učitelji, ki so dolga leta izpostavljeni takim pogojem dela?

V  športnih objektih je sicer zaradi narave dejavnosti določen hrup neizogibno prisoten, vendar pa  v pogojih slabe akustike prostora prihaja tudi do velikega odmevnega hrupa. Poleg tega se pojavlja Lombardov učinek: vsi morajo govoriti glasneje od drugega, da je govor razumljiv, s tem pa se hrup v prostoru še dodatno in spiralno povečuje.

Prekomerna obremenitev s hrupom negativno vpliva na zbranost in pozornost, povzroča stres in okvare sluha. Izguba koncentracije in slabša razumljivost govora pomembno (negativno) vplivata na varnost in zdravje pri športu.

Z izboljšanjem akustike prostora lahko bistveno zmanjšamo raven hrupa, izboljšamo pogoje za komuniciranje (razumljivost govora) ter  poskrbimo za  večjo varnost in zdravje učiteljev in učencev.