Akustični inženiring Decibel

Strokovno svetovanje, optimalna rešitev, profesionalna izvedba.

Domov  »  Aktualno  »  Novosti

Semafor hrupa - naredi hrup viden

Objavljeno: 04. Dec 2014

Semafor hrupa je naprava, ki  pokaže stopnjo hrupa s pomočjo svetilnega signala (zelena, rumena, rdeča). Semafor vizualno  (barva luči in izrazi na obrazih) sporoča, kdaj je  hrup prekomeren.   Kot didaktični  pripomoček je  primeren  zlasti za vrtce in nižje razrede osnovnih šol.

Osnovna nastavitev:
zelena   =  55 db(A): zelena luč sveti, ko  raven hrupa znaša  pod 65 decibelov
rumena =  65 db(A): rumena luč zasveti, ko raven hrupa doseže 65 decibelov
rdeča     =  80 db(A):  ko raven hrupa doseže  80 decibelov, zasveti rdeča luč.

Gre za naprednejšo verzijo, ki  ima od enostavnih semaforjev hrupa naslednje prednosti:
- možna je tudi individualna nastavitev. Učitelj lahko glede na dejavnost oz. želeno stopnjo miru  nastavi občutljivost semaforja  po svoji presoji.

-  semafor reagira na  splošno povečano raven hrupa  (vgrajena zakasnitev) in ne (že) na posamične konične presege hrupa - npr.  posamični vzklik. Zato ne  more prihajati do prehitrega menjavanja signalov,  kar povzroča zmedo in nima pravega učinka.

Za  nemoteno delo v vrtcih in šolah je sprejemljiva ekvivalentna raven hrupa 55 dB(A). V vsakodnevnem okolju otrok in v vzgojno-izobraževalnih ustanovah  je raven hrupa največkrat  presežena in znaša v povprečju 75 - 80 dB(A).

Sprostite svoj glas in ušesa. Privoščite sebi in otrokom primerno zvočno okolje za nemoteno delo. Pri tem vam lahko pomaga tudi semafor hrupa.

Preiskusite ga- pošljite povpraševanje.